Шумопедија
Напиши коментар

Пеперуга

Пеперуга Монарх одблиску (Канада, САД, Мексико)
Designed by rawpixel.com / Freepik

Пеперугите се прекрасни со нивните нежни, разнобојни крилја и сите ги сакаме. Но, дали знаете дека тие се раѓаат како нешто сосема друго, а потоа минуваат низ фантастична трансформација – процес наречен метаморфоза? Метаморфозата или преобразбата се одвива во четири фази: 

Фаза 1: Јајце

Откако женската пеперуга ќе положи јајца, најчесто на лисјата или на стебленцата од растенијата, во јајцата почнуваат да се развиваат малечки гасеници. 

Фаза 2: Гасеница

Кога ќе бидат доволно пораснати, гасениците излегуваат од јајцата и се запознаваат со надворешниот свет. Односно, тие веднаш почнуваат да јадат! Веднаш ги јадат лисјата на растението на кое биле, а потоа продолжуваат да јадат и да јадат и да јадат… сè додека не пораснат дури 100 пати поголеми откако кога излегле од јајцата!

Фаза 3: Кукла

Откако целосно ќе порасне, гасеницата се формира во кукла (или chrysalis), со тоа што се завива во цврста обвивка на некој скриен дел од лист или стебло на некое растение. Внатре во обвивката гасеницата полека се преобразува во пеперуга!

Фаза 4: Пеперуга

А кога пеперугата е подготвена да излезе надвор, тврдата обвивка околу куклата се отвора. Штом ќе се отвори, младата пеперуга чека да се исушат нејзините крилја, кои се влажни и стуткани. Во мигот кога ќе се исушат и ќе добијат сила – прекрасната пеперуга полетува во воздухот, во потрага по сладок нектар од цветовите.

Designed by macrovector / Freepik

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s