Шумопедија
Напиши коментар

Прасе

credits: pixabay.com

Прасињата, свињите и крмаците (машките свињи) се питоми животни кои ги одгледува човекот. Погрешно се смета дека тие се валкани животни, напротив, многу се чисти, но имаат обичај да се валкаат во кал за да се оладат и за да се заштитат од инсекти. 

Прасињата имаат слаб вид, но одлично сетило за мирис. Со нивните рилки можат да бараат храна и длабоко под земјата.

Верувале или не, свињите се сметаат за најпаметни од сите питоми животни. Тие се попаметни дури и од кучињата!

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s