Day: 23rd Март 2020

Надвор

од Ника Гавровска  Сакам надвор – рече Гаврош. Не можеме да одиме надвор – му одговори мајка му. Ајде да излеземе. А сакаш да одиме на балкон? Не. Сакам надвор да одиме. Ај да видиме кој има надвор од балкон.   Излегоа на балконот. На улицата немаше никој.   Гледаш, никој не шета. Ама има сонце. Ќе зајде за кратко. Зошто нема никој надвор? Им се спие. Зошто им се спие дење? Се умориле од ноќта. Па што правеле? Правеле снег. Каков снег? Го спремаат снегот за утре. Утре ќе има снег? Да. Кој ти кажа? И јас работев со нив. А тебе не ти се спие? Ми се спие. Сакаш да си легнеме?   Сакам надвор. илустрација: Ника

Лисицата реши

од Билјана Крајчевска Лисицата реши да се пресели подалеку од нејзината мала шума. „Досадно ми е, досадно ми е“, викна, „не знам што да правам тука.“   И почна куфер да спрема, со брусница, боровинки и?… „Чекај сега, за да одам на некое поубаво место сигурно ми треба превозно средство.“   Но, одамна никој не возеше во шумата, „И нема смисла да автостопирам“, па се искачи на највисока елка задишана. „Уф тешко да летнам“, рече, „но глетката е невидена.“   Дрвја, дупки скришни, животинки инакви триста, таа нов свет откри – ништо веќе не беше исто! Лисицата ја собра шумата во шепата и реши: „Оваа чудна шума ако ја напуштам ќе згрешам!“ Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.

Најмалиот џин Џуџо и најголемото џуџе Џино

од Николина Андова Шопова Се сретнале еднаш под ова небо сино најмалиот џин Џуџо и најголемото џуџе Џино!   – Колку си мал! Џино на Џуџо му рекол. – И ти не си поарен! веднаш Џуџо го пресекол.   – Ајде да се мериме си рекоа тогаш сложно џин да е помал од џуџе  дали е тоа можно?    Зедоа еден метар  купија и голема вага леле, бројките збрлавеа  верувајте, не е лага!   И така до ден-денес расправа за нив се води поголемо џуџе кој е  помал џин дал’ ќе се роди? илустрација: Наталиа Лукомска