Day: 27th Март 2020

Белите глувчиња

од Живко Грозданоски Доаѓа крај на светот! Пепел и прав! Апокалипса, и Страшен суд се спрема! Заглушуваат крици на очај и страв: белите глувчиња се изгубија, ги нема!   Од сигурни извори бевме дознале дека нивниот кафез бил најден обиен и празен, но во близина немало ни хебла, ни чекан, а и подот бил без траги, светкав и мазен.   Еве, пристигнаа полицајците со сирените ги собраа очевидците за да одговараат, а старите, младите и бебињата во пелените се собраа за дружно глувчиња да бараат.   Во лабораторијата дојдоа новинари по информации, се собраа доктори, механичари, судии и психолози, дојде и премиерот со неколку странски делегации, дојдоа и записничари, инспектори, зоолози…   Така, истрагата најпосле вроди со плод: во научникот се криела целата вина –  тој, кутриот, преморен заспал на под, па глувците успеале катанецот да го скинат.   „За белите глувчиња убаво се грижев, ги хранев, ги чував од утро до вечер… ги бањав, ги шетав, редовно ги стрижев, и сè беше во ред“ – научникот рече.   „Но, наеднаш како сè да се …

Само во фантазијата

од Калина Малеска На морскиот брег стигнавме денес  од пристаништето тргнуваме  острови безброј сакаме да видиме  со брод далеку ќе патуваме.    Ајкули кружат во водите сини,  китови пливаат, скокаат делфини;  бродот плови, морето го сече,  на палуба уживаме, сонцето нè пече.    Ветер дувна, но бродот мирно плови  од силните бранови немам страв.  Времето се смирува, облаците бегаат,  во фантазијата, ова е одмор прав.    Ајкули кружат во водите сини,  китови пливаат, скокаат делфини;  бродот плови, морето го сече,  на палуба уживаме, сонцето нè пече.  Designed by Freepik