Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Загрижената овчичка

од Александра Симова

Ете, дојде денот
Овчичката бела
Да појде во училиште
Дотерана цела.
 
Цела ноќ не спиеше
Очињата солзи леат
Што ли да облечам
Да не ми се смеат?
 
Фустан или шорц?
Здолниште или шал?
Немам ни идеја
А ни совет мал.
 
Ја прашува мама
Таа само се смее
Го прашува и тато
Тој збунето блее.
 
Другарките велат
Одиме дотерани!
Имаме нова облека
И крзна фризирани!
 
Хмм... се замисли овчичката умна. 
 
Имам нови обетки 
Но, патики од лани
Имам син фустан
Стар, но без маани.
 
И тогаш ѝ светна.
Па тоа не е битно!
Што и да облечам
Важно е да учам итно.
 
Зар мора да е ново?
Зар мора да е модерно?
Не е важна облеката
Туку да се учи вредно.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s