Day: 29th Март 2020

Миризливото гнездо

од Марија Каева Навистина ли така било или само ми се сонило? Како и да било, мене ми е мило, што така можеби било, па ќе ви раскажам како вистински да се случило. Мојата љубена гавраница, по потекло од планината Јабланица, веќе со денови одбиваше да лета и да грака, а кога ја прашав што ѝ е, ми рече дека веќе не ме сака. Сосема сам и тажен, седев скршен, скриен во една ограда од бршлен, во друштво на еден молчалив и стар стршен. Се двоумев дали е болна или е можеби таква заради месечината полна. Думав и туфкав со часови и во умов почнав да слушам буфкави гласови. Еден од нив ми рече: – Мораш да најдеш начин, да ја расположиш со лековит и миризлив зачин. Чудна идеја ме навјаса дури вчера; ко пороен дожд истурен од облак дебел, што луѓето да се засолнат ги тера. Со план и цел, инаку не ќе се бев обидел, свратив накратко до дома и ѝ реков на мојата умна и натажена мома: – Морам, мила моја, со крилјата …

Извадок од „Девет приказни за госпоѓица Сит“

Извадок од романот „Девет приказни за госпоѓица Сит“ на Билјана С. Црвенковска, кој влезе во најтесен избор за наградата Роман на годината за 2019 година на Фондацијата „Славко Јаневски“. Симнете го извадокот како пдф-документ на следниот линк. Книгата „Девет приказни за госпоѓица Сит“ може да се купи онлајн: