Day: 2nd Април 2020

Грдото пајче

од Ханс Кристијан Андерсен Беше лето. Полињата со пченка имаа златеста боја, овесните класје беа зелени, а сеното беше сложено во големи стогови во зелените ливади. На еднa сончевa височинка се наоѓаше стара фарма, опкружена со длабоки канали. Близу до каналите, една пајка седеше во своето гнездо и чекаше нејзините малечки да се испилат од јајцата. Чекаше трпеливо, сè додека еден ден пајчињата не почнаа да излегуваат од јајцата.  „Пиииу, пиииу“, велеа пајчињата. „Ква, ква“, им одговараше мајка им.  Сите пајчиња што се испилија беа убави, само едно, кое излезе последно, беше многу големо и грдо. „Зошто е ова пајче олку големо?“ се прашуваше мајката пајка. „Но, тоа е мое дете и не е толку многу грдо, ако убаво го погледнеш“, си рече и реши дека нема да размислува веќе за тоа.  Но, кога ги однесе пајчињата на фармата, сакајќи да ги претстави на пајките, кокошките, мисирките и другите жители на фармата, тие почнаа да го задеваат нејзиното грдо пајче. „Леле, колку грдо пајче! Не го сакаме овде со нас“, велеа другите пајки.  „Тоа можеби …

Небесно орање

од Оливера Ќорвезироска Книжевноста за деца не е кума лиса и баба меца, таа треба да носи ука, или без или со многу бука. Малку бука не чини, ни денот – ден го дени, ни ноќта – да ја засени. Мустаќ да се усука, да се мисли-премисли, да се смисли какво семе да се засади во кое време. Книга-мига за да никне, за да цветне, за да летне и пак до нас да е, да нѐ мае; да се прочита и пак отворена да ни зјае. Да чекаме уште, да ни фали. Да нѐ гали, и големи и мали. Да ни влезе в сон и оттаму да изнесе смеа еден тон. В кревет да ни легне, по скришното да ни посегне; да нѐ храни, да не ни бара мани, да не ни вика „рано стани“, ништо да не ни брани.  Книжевноста за деца не е земно морање, таа е длабоко небесно орање. Честит Денот на книгите за деца! Designed by Freepik

Вонземјанинот Лу-ру-су (1)

од Калина Малеска  Во тревата нешто се движело чудно                                                            испуштало, дувало некој пламен син,                                                         менувало форми, го видела Дарја,                                                               се доближила, здогледала – вонземјанин.                                                     Го прашала кој е, како се вика                                                                     и како ли пристигнал кај неа в двор,                                                           со пламенот син тој напишал букви                                                            и буквите формирале еден збор:                                                                    Лу-ру-су. „Значи, тоа е твоето име“,                                                           му рекла Дарја и го допрела со рака                                                            тој веднаш се претворил во форма на дете                                                 и прашал што друго да знае таа сака.                                                            „Сите ли вонземјани на тебе личат,                                                             менуваат форми и дуваат пламен?                                                               Знаат да зборуваат на мојот јазик,                                                               можат да се сменат од дете во камен?“                                                         Каменот до Дарја се претворил во був,                                                       па од був одново во облик на дете.                                                              Потоа почнал да раскажува тивко                                                               како пристигнал овде и од кој свет е.                                                            „Живите суштества од други планети                                                          немаат очи, уста, ни сетила пет,                                                                   не мислат дека другите како нив се исти,                                                   тоа го мислат само луѓето од овој свет“,                                                       кажал и додал – за преобразба и говор                                                       дека …