Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Ав, австралиска песна

од Владимир Лукаш

Малата коала
евкалиптуси јаде
и вртливи бумеранзи
од Абориџините краде.
 
Тивка е и мирна,
сака да си спие
и штом чуе лаеж
в гранки се крие:
 
„Ах, тој динго – песот див,
некој пак му е крив!
По цел ден вреви гласно,
ништо не му е јасно!
 
Лае на змии,
на кенгури ‘ржи,
скока како улав,
место не го држи!“
 
Воздивнува тажно
и си готви чорба.
Па, што ако е мече,
сепак е торбар.

Designed by Freepik


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s