Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Шеќерна приказна

од Снежана Стојчевска

Шеќерна приказна беше моето детство. 
Седната во првиот ред 
ги гледав сите изведби на претставата 
што ја знаев наизуст. 
 
Татко ми ја играше мечката,
која со волкот и лисицата 
го зароби славејот 
и во големата шума завладеа тага.
 
Но приказните секогаш имаат среќен крај 
и добрите животни го ослободуваат славејот, 
а негативците паѓаат во сопствената стапица. 
 
На крајот кога актерите се поклонуваа, 
сите деца викаа УРА за добрите
и УАА за лошите животни. 
 
Само јас, целата вознесена,
рипнував од столчето, 
плескав со малите рачиња 
и викав: БРАВО ТАТО!
 
И не можев да сфатам 
како некој може да вика УАА
кога тој е најпрекрасниот татко на свет. 

илустрација: Калин Маловски


Песната е објавена во книгата ,,Ќе се завијам во песни“, во издание на МИ-АН, 2019 година

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s