Боенки, Чудотека
Напиши коментар

Ѕуница

од Фросина Пандурска Драмиќанин

Си биле седум сестрички.

Се викале: Црвена, Портокалова, Жолта, Зелена, Сина, Темносина и Виолетова. 

Понекогаш се сакале, но понекогаш се карале околу тоа која од нив е најубава.

А, всушност, сите биле убави, особено кога биле заедно.

Еден ден кога небото плачело, посакале да го расположат. Се договориле да се сплетат една со друга, како плетенка.

Тогаш и Сонцето било најсреќно и ги осветлило со своите зраци.

Оттогаш сестрите ги завикале Ѕуница.

Sуница, тоа е исто што и виножито, исто што и божилак – три имиња за седумте сестрички. 


Задача: нацртај ѕуница или обој ја ѕуницата што ќе ја најдеш тука.


Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s