Day: 5th Април 2020

Клукчо

од Владимир Лукаш Шарениот клукајдрвец е вистински стрвец! Урива дрвја како дабар, но не му треба забар.   Си има клунче силно, иглесто, остро, шилно и со него дупки прави на стеблата здрави.   „Клукчо, птиче, полека!“ – сонливо мечето лелека; „Да поспијам уште еден час и потоа чукај на сет глас“. Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy. Од истиот автор: Творчето Смрдливко Гнездо од алги Песна за мојата песка Братство и единство Магарешка песна 100.001-та песна Ав, австралиска песна Капка

Да се биде надвор

од Калиа Димитрова Вчера сонив страшен сон  везден мора да се седи в дом.  Од прозорец гледам дрвја што цутат ако тргнам надвор, по дома ми се лутат.  Пишувам кај другарките, дали се пред зграда ми велат смеат само до ограда.  Пиштев, вриштев, се лутев, плачев да си најдам занимација постојано се мачев.  Два-три дена ми поминаа така  од кревет да станам ми беше мака.  Собата ми стана задушлива и тесна, на целиот свет му бев бесна!  Конечно се разбудив од страшниот сон  со радост, енергија и планови еден тон.  По пижами и папучи истрчав во двор,  колку е убаво да се биде надвор!  Designed by Freepik

Бара

од Ванчо Полазаревски Една жаба крекна – кре. Другата дофрли – кре. Третата викна – кре. И се разбраа сѐ. Без никакви грешки, На јазикот жабешки. Designed by Freepik Од истиот автор: Гатанки чудни за деца будни (1) Гатанки чудни за деца будни (2) Гатанки чудни за деца будни (3) Гатанки чудни за деца будни (4) Проф. д-р Апри-ли-ли-ли