Day: 7th Април 2020

Балада за паунот далтонист

од Владимир Лукаш Паунот далтонист не е како другите ист. Со опашот не се перчи, зашто не знае дека дречи.   В огледало се гледа, и што ќе види – беда! Од глава до опаш – цел, за себе е црно-бел.   Чудни очи има, колор не му штима, за него шарената пролет е бела како зима.   А бои има тој, илјада на број! Жолти, сини, виолетови, му завидуваат сите цветови. Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik. Од истиот автор:

Жирафо, луда главо

од Славе Ѓорѓо Димоски Жирафо, луда главо, тебе храна кој ти дава?   Жирафо, премудро око кој бистар те пои поток?   Жирафо, горда дамо навали се и шепни ми само:   Што има над облакон, горе? Дали и таму има море?   Или златни палати со илјада тајни врати?   Жирафо, горда дамо, навистина, што има таму? Designed by Freepik Од истиот автор: