Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Балада за паунот далтонист

од Владимир Лукаш

Паунот далтонист
не е како другите ист.
Со опашот не се перчи,
зашто не знае дека дречи.
 
В огледало се гледа,
и што ќе види – беда!
Од глава до опаш – цел,
за себе е црно-бел.
 
Чудни очи има,
колор не му штима,
за него шарената пролет
е бела како зима.
 
А бои има тој,
илјада на број!
Жолти, сини, виолетови,
му завидуваат сите цветови.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s