Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Завеаното магаре

од Румена Бужаровска

„Да се рика или не? Прашање е сега!“
си мислеше магарето сред летната жега.
„Пекол е животов, или пак рај е?“
чекореше тој, не знаејќи кај е.
Завеано барајќи за мислите сенка,
заталка тој во поле со пченка.
Наоколу: жолта, бескрајна шир
– од глетката тој си изгуби мир!
И тогаш од жешкото пченката пукна:
од пуканките бучава стравотна букна.
„Што ли е ова? Сред лето снег врне?“
изусти тој пред од страв – да се смрзне. 

Илустрација: Јана Јакимовска


Од истите авторки:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s