Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Дилема

од Владимир Лукаш

Една пентарка-коза
видела роза.
„Да ја изедам ил’ негувам,
со роса да ја полевам,
да ми цути в дворче
до зеленото борче?
Што да ѝ правам на оваа ретка капка,
да ѝ се восхитувам ил’ да ја лапнам?“
В стомакот – кркотница,
в мислите – бркотница,
а денот ведар
– вистински дар:
сонцето сјае како цицалче-срнче,
од розата ѕирка бебешко трнче.

Дизајн/илустрација: Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s