Песни, Списание „Чудна шума“
Comment 1

Собата на Вук

од Марта Чупевска

илустрација: freepik
Во собата на Вук                                  
Играчки еден куп                                
Наутро убаво спастрени                      
Довечер дополу скастрени                 
 
Предност имаат животните                 
Со нив му минуваат дните                   
Секое по еднаш е главно                     
Нема кое не било славно                    
 
Лавот постојано рика                          
Слонот од глувчето цвика                    
Лиска кокошки мудро демне              
Меца гледа само да дремне               
 
Птици на крокодилот заби му чистат   
Си немаат страв и на тоа не мислат     
Хипо во калта се прпелка,                   
сонува порција дебелка                      
 
Жирафата лисја си грицка                   
На сонцето си уживка                          
Носорогот со рог го буцка                   
Помалото братче по муцка                  
 
Домашни и диви                                  
Шарени и сиви                                    
Кај Вук се сите                                     
Играчки живи.
илустрација: Бојан Ивановиќ

1 Коментар

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s