Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Штркот манекен

од Ана Голејшка Џикова

Се роди во семејство
на гнездо над оџак бел
растеше безгрижно
со лет непогрешлив смел
 
Кога порасна, посака
да стане манекен
висок, слабичок и убав
штрк – феномен!
 
Со шапка од слама
и на нозе долги панталони
штркот во поход тргна
на модни писти и фазони
 
Го сликаа во пози
разноразни едиторијали
го сакаа чавки, сојки
и чучулиги големи и мали
 
Еден ден баба му го виде
на реклама по билборди
„Којзнае овие неговиве
колку се на штркот горди“
 
Зела му плете ќебе
и порака му пиша згодна
„Внучко, ти треба да носиш бебе
кај една фамилија околна“
 
Штркот ја доби пораката
ги симна очилата модни
што да прави, работа си е работа
плодни летови се плодни!

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истата авторка:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s