Песни, Списание „Чудна шума“
Comment 1

Бегството на полжавот

од Ванчо Полазаревски

Што е тоа?
Да те фати страв,
а не е – лав?
Тоа е  сè
околу нас,
што под 
итно бара спас.
Божем убав 
овој свет,
овде смог,
онде смет?!
Место птици
песнопојни,
црцорат кеси, 
разнобојни.
Ја фати
планетава
криза нервна,
а немаме  
планета –
резервна.
И што сега,
полжаву драг,
на друга планета 
не се бега!
Сега и тука,
во нас мора
еко-срце 
да чука.
Планетава
да ја чуваме,
нема дилема,
оти може еден ден 
неа да ја нема.

Илустрација: Наташа Костовска 


Од истиот автор:

1 Коментар

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s