Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Јамболијава се продава?

од Владимир Лукаш

Една мала алпака
си имаше летна мака:
ѝ беше ептен жешко
под крзното тешко.

„Како јамболија е,
од мене пот лие,
не можам веќе,
морам да го слечам!“

И тргна пеш од Чиле
до границата со Еквадор
кај познатиот бербер Циле
– озборувачот-гњаватор.

И дур крзно ѝ сечкаше
и со ножички ѕвечкаше,
таа сфати оти направи грешка
и почнаа солзи да ѝ течат.

„Крзното ми е судено
оти на Андите е студено.
Да се стрижам се дрзнав
и сега ќе се мрзнам...“

Но, пред да го напушти
дуќанот запуштен,
виде под една фолија
– црвена јамболија.

„Јамболијава се продава?“
– праша таа милно.
„На сметката ќе ја додадам“
– одговори Циле.

И така,
малата алпака
си доби што си сака
без голема мака.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s