Шумопедија
Напиши коментар

Попокатепетл

Попокатепетл е активен вулкан во Мексико и е втората највисока планина во оваа држава (5,426 метри), по Пико де Оризаба. Името Попокатепетл значи „Планина што чади“ и доаѓа од ацтечките зборови попока (што значи чад) и тепетл (што значи планина). Но, вулканот е познат и под имињата Ел Попо или Дон Гојо.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s