Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Заспана басна

од Владимир Лукаш

Кога бувовите спијат,
глувците облека шијат,
ноевите лице мијат,
а дождот лие ли лие.
 
Кога бувовите спијат,
срните вода пијат,
врапците в гнездо се кријат,
а ветрот вие ли вие.
 
Кога бувовите спијат,
кртовите се на ниет
дупки в земја да ријат,
а срцата им бијат ли бијат.
 
А што сонуваат тие ноќни птици?
Како глумат на театарски штици!
Езоп и Лафонтен ги изведуваат 
и сите се радуваат ли радуваат.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s