Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Гладната лама

од Румена Бужаровска

Крај богата софра седната беше
гладната лама и полнеше меше. 
Си мезеше сласно – да ти е милина! –
без да си мисли ич на тежина.
Плуцкаше гласно, мљацкаше страсно
лапкаше еднакво и посно и масно. 
 
Крај софрата помина крмакот сам.
Ѝ рече: „Ламо, зар не ти е срам?
Ти госпоѓа не си ако вака си буташ!
Дамата не јаде, а камоли плука!
Никогаш ти не ќе најдеш маж!
А ќе настегаш кила, и во години стаж!
Дамите пазат на својата линија
и носот не им е пикнат во чинија!“
 
„Мене ми збориш што јадеш ко свиња,
гровташ кај стигнеш и се бањаш во тиња?
Имам амбиции да бидам јас дама
кo ти што би бил свинска салама. 
А со ваква забелешка не си ни прв!“
 
Му рече, го плукна, и му заврти грб.  

Илустрација: Јана Јакимовска


Од истите авторки:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s