Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Врвци од црвци

од Владимир Лукаш

Една стоногалка си има
проблем голем:
в пролетна клима
таа кива од полен.
Кога ќе кивне
не може да здивне
и чевлите ѝ летаат,
в паника шетаат
низ шумата цела,
низ градови и села,
марамчиња да ѝ најдат
пред сонцето да зајде,
оти без светлосен зрак
ќе се загубат в мрак.
На стоногалката ѝ здодеа
мракот чевлите да ѝ ги задева
и пред да испари белиот снег
таа појде на речниот брег,
набра сто светлечки црвци
и сплете сто светлечки врвци
за нејзините чевли шарени
ноќе да не скитаат ко попарени.

Илустрација: Катерина Николовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s