Гатанки
Напиши коментар

Гатанки чудни за деца будни (11)

од Ванчо Полазаревски

1.
Пасе зелена трева,
без голема врева,
бело и здраво
млеко дава.
Се вика...
(кликни тука за одговорот)

2.
Скока од дрво на дрво,
опашеста и слатка – 
мала акробатка
Со ореви и бадеми вешта –
жива клешта.
(кликни тука за одговорот)

3.
Топче со
оклопче
од остри игли.
На нив лист
сув или свеж,
во прошетка
низ шумата
со шумскиот...
(кликни тука за одговорот)

4.
Без да лае
за миг знае,
кој, кај е.
Џемпер не е,
а меко е памуче,
моето...
(кликни тука за одговорот)

5.
Мрежа има
рибар не е,
мрежа за мувите
појака од шајак,
сплетена од вреден...
(кликни тука за одговорот)

Designed by Freepik


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s