Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Смрдибуба

од Круме Беќар

Смрдибуба една
реши да се бања
се избања, се избања
и оп, пеперутка стана.
 
Со својата убавина
сега цветовите ги краси
од сјајот на крилјата
дури и сонцето се гаси.
 
Бубачките сите
во неа се вљубени
шансите за мажачка 
не се изгубени.
 
Вилиното коњче
во неа толку се вљуби
сака да се жени
главата ја губи.
 
И свадбата бидна
се зедоа тие
крај рекичка мала
за гнездо да се свие.
 
Вилиното коњче
над водата кружи
ја вика и неа
и таа да се дружи.
 
А таа на брегот
во калта си лежи
за својата убавина
веќе ич не се грижи.
 
Еден ден стана
и балегар виде
тоа што го тркалаше
многу ѝ се свиде.
 
Го напушти коњчето
со смрдлето се здружи,
па афера нова
низ шумата кружи.
 
Убавата пеперутка
престана да се бања
и така повторно
смрдибуба стана.

Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s