Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Совесната ајкула

од Румена Бужаровска

Во морето ширно си живееше ајкула
што реши: ќе јадела само брокула.
„Јадењето брокула е чесно и здраво,
а голтањето риби е злосторство право!“
– ѝ рече на мајка си ајкулата млада 
а таа ѝ одговори со очај и тага:
 
„Имаш ти правична и совесна душа,
ама лапни бар ракче или некоја скуша!“
Брокулата, знаеш, не расте во вода
и финансиски нè истошти новава мода!
Ние сепак сме ајкули и јадеме риби,
а брокула увезувам дури од Кариби!“
 
„Баш ми е гајле!“ ајкулата лута
продолжи пркосно брокула да бута.
„Предаторка јас одбивам да бидам
макар и очи веќе да не ви видам!“
 
И навистина, таа остана сама и тажна:
Никој не ја дружеше ајкулава важна.
 
Оти зад себе оставаше вода што смрди, 
А знаете... од брокула многу се –––––

Илустрација: Јана Јакимовска


Од истите авторки:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s