Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Сон со бонтон

од Тања Аждаја

Си пробал ли ти
да леташ во сон,
да кроиш сам сни?
 
Соновен бонтон
ти е тоа чудо,
може нилски коњ
 
да научи џудо;
Глеј – змија скока 
ко кенгур во трк,
 
фока јаде смока,
мустаќ сука штрк.
„Како се прави“,
 
се прашуваш ти,
„в сонливи глави
и во детски сни
 
свет да се стави
што не постои?“
Земи малку мрак – 
 
Нека отстои...
Часовник навиј…
 „Даладинг, штрак, штрак!“
 
В ќебе време завиј
и страк од сончев зрак.
Зев...тик-так...зев...тик-так...

илустрација: Ване Костуранов


Од истата авторка:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s