Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Нилско коњче

од Ванчо Полазаревски

Нилско коњче,
слатко бонбонче,
порасна и дојде доба
во некоја секција да се проба.
Тате, заради семејниот образ
беше тој да вежба хокеј на мраз.
Стрико му, без многу врева,
да запне малку со тоа рагби на трева.
Мама, нилска коњица,
исто, слатка бонбоница,
позната по вкус и
чувство за естетика,
повеќе беше за
нешто во атлетика.
Фрлање копје, ѓуле...
или полесно градиво -
да речеме, фрлање кладиво.
А нилското коњче,
слаткото бонбонче,
леле, за резил и срам,
пред чесниот нилски свет,
одбра - часови по балет.

Илустрација: Наташа Костовска


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s