Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Стрижовден

од Владимир Лукаш

Се сретнале еднаш
полжавот Веднаш,
жабецот Креш,
болвата Чеш,
ежицата Трна
и анонимната срна
под едно дрво
– кралството на црвот.
Го чекале в молк
берберот волк
влакна да им стрижне
оти празник се ближи.
Чекале и чекале и чекале
за храна и вода пекале
а од волкот ни трага ни глас...
„Оф, леле, кутрата јас!“
– рече срната и пушти солза.
„Од чекање немаме полза!“
– викна полжавот гласно
оти трпението му спласна.
„Нè заборави волкот...
се смрачив, а бев в болскот...“
– се натажи Трна
и кон дома тргна.
„Јас ќе почекам,
можеби ќе го дочекам.
Шишкиве в очи ми влегуваат,
ме скокоткаат, ме полудуваат!“
– болвата Чеш рече
и по гаќи се слече
оти сонцето пече ли пече.
А волкот дома си спие,
од жешкото се крие,
денес не појде на работа
оти, нели – сабота.

Илустрација: Љубиша Камењаров


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s