Шумопедија
Напиши коментар

Тапир

Тапирот е цицач со силно тело, кратки нозе, копита и малечка, кратка сурла слична на онаа на слонот. Негови роднини, всушност, се коњите, зебрите и носорозите. 

Тапирите се срамежливи животни што живеат во длабоките шуми, во близина на реките и во мочуриштата. Тие спијат во поголемиот дел од денот, а ноќе излегуваат да јадат трева, лисја, овошки… 

Има повеќе видови тапири. Некои од нив живеат во Централна и во Јужна Америка, а други во Југоисточна Азија. Сите тапири се сметаат за загрозени животни. 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s