Шумопедија
Напиши коментар

Баобаб

Баобаб е големо дрво што најчесто се сретнува во африканските савани и на островот Мадагаскар. Баобабите можат да пораснат и до 30 метри, а дебелината на стеблото, кое служи како еден вид резервоар за вода, може да достигне и до 11 метри.

Водата што ја складира во стеблото, баобабот ја користи за да преживее во долгите сушни денови. Неговите плодови служат како храна на многу животни од саваната.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s