Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Туфнест молк

од Владимир Лукаш

Кога дрвјата раскажуваат,
ветровите тивко дуваат,
животните ушите ги чулат,
зашто сакаат сè да чујат.
Секоја гранка своја приказна има,
секој лист е скапоцена рима.

Секвојата сака да драми,
врбата со лирика мами,
баобабот зборува смешно,
црешáта акцéнтира грешно,
елката нон-стоп озборува,
палмата на сите им се додворува.

Само едно дрво молчи,
зборче не може да срочи.
Ниту пее, ниту се смее
и тивко под облаци тлее.
Од него туфни бликаат,
в шума жирафа го викаат.


Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy.


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s