Шумопедија
Напиши коментар

Џиновска секвоја

Џиновската секвоја е најстарото, највисокото, најдолговечното дрво на планетата. Таа е воопшто најмасивното дрво на светот, со просечна висина од 50 до 85 метри и широчина на стеблото од 6 до 8 метри.

Џиновските секвои се вбројуваат и меѓу најстарите живи организми на планетата. Најстарата жива секвоја има 3266 години.

Секвоите ги има во Северна Америка – во државата Калифорнија.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s