Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Саламандер во скафандер

од Ванчо Полазаревски

Што?! Каква е оваа мода?!
Саламандери маскирани
низ шумата одат.
А еден, пак, исто саламандер,
навлекол – цел скафандер.
Се влечка, тешко лази,
што да прави, од вирус се пази.
Каков вирус, каква епидемија?
Е па, човек почна да кисне во шумата
и сите грижи веднаш се зголемија.
Вака е веќе, чинам, неколку поколенија.
А саламандерот нежен,
мора така, да е на штрек,
бар дур не се пронајде лек.
Карантин, маска... 
сè што треба, да е среден,
оти човекот ќе направи, уште овој век,
саламандер да не остане - ниту еден.

Илустрација: Алексеј Костовски


Од истиот автор:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s