Month: м.г

Свилобрадиот

од Ванчо Полазаревски На облак, високо горе, во небесното море, нека знае стар и млад живее дедо Свилобрад. Нашата фантазија ја има во малиот прст, за миг ќе исткае од сѐ по нешто, цел грст. Лав, фока, птицава…  по небо ќе плови, цел ден измислува тој, животни нови. Од брадата свила, долга, мека, небесна, испловува снег бела, цела ЗОО градина урнебесна. Илустрација: Алексеј Костовски Од истиот автор: Гатанки чудни за деца будни (1) Гатанки чудни за деца будни (2) Гатанки чудни за деца будни (3) Гатанки чудни за деца будни (4) Гатанки чудни за деца будни (5) Гатанки чудни за деца будни (6) Гатанки чудни за деца будни (7) Проф. д-р Апри-ли-ли-ли Бара Еден був рече „Уф“ Модна ревија Камила на море Желката џогира Мачорот Eстета Велигден

Малата планинарка и шепотот на шумата

од Билјана С. Црвенковска Калина се разбуди возбудена тоа сончево, пролетно утро. Оти, тој ден беше навистина посебен и таа го чекаше цела недела! Зошто? Затоа што требаше да оди на планинарење. Но не какво било планинарење, туку долго планинарење дури до врвот на планината! „Мамо, мамо!“ викна радосно Калина откако се изми, се облече во спортска облека и појадуваше. „Ајде да одиме, ајде да одиме!“  Мајка ѝ се насмевна, го подготви ранчето во кое стави сокче, вода, сендвичиња и облека за пресоблекување, а потоа, со планинарски стапчиња, се упатија кон планината. На почетокот патеката беше полесна и неколкупати се сретнуваа со други планинари, оние што станале порано, па сега се враќаа назад. Калина на сите им велеше „здраво“ оти сите планинари имаа обичај да се поздравуваат, иако повеќето не се познаваа.  Но, колку повеќе одеа нагоре, патеката стануваше потешка. Сепак, Калина не се пожали. Во еден миг Калина и мајка ѝ се најдоа на една полјанка од која понатаму продолжуваа неколку патеки.  „Ќе одиме по оваа патека“, мајка ѝ ја одбра најтесната патека, која изгледаше како да завлегува најдлабоко во …

Мачор на гости

од Ванчо Полазаревски Еднаш на гости,  на едни  глувци, малкуцка прости, им дојде  мачор од  Италија.  Тие веднаш се пофалија: – Со него се мајтапиме, остри канџи ич не му есапиме! Сакаме гости кога се на пости. Е, глувци-муфци, џабе се испофалија, имаат среќа, голема ко Италија. Мачорот што  им е на гости, не пости, мачорот  „италијанец“ е мачор – вегетаријанец. Илустрација: Катерина Николовска Од истиот автор: Гатанки чудни за деца будни (1) Гатанки чудни за деца будни (2) Гатанки чудни за деца будни (3) Гатанки чудни за деца будни (4) Гатанки чудни за деца будни (5) Гатанки чудни за деца будни (6) Гатанки чудни за деца будни (7) Проф. д-р Апри-ли-ли-ли Бара Еден був рече „Уф“ Модна ревија Камила на море Желката џогира Мачорот Eстета Велигден

„Песни и звуци од чудната шума“ – настап на ВИС „Тркалезна маса“ во соработка со ДММ 2020

Во рамки на Скопско лето, на 17 јули во 20:30 часот, во Сули Ан во Скопје ќе се одржи настап на „ВИС Тркалезна маса”, вo соработка со фестивалот ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА 2020 и СОКОМ, насловен „Песни и звуци од чудната шума”. Настапуваат:Ана Голејшка Џикова – вокалЃоко Здравески – вокалВладимир Лукаш – гитара, мелодикаВаско Марковски – мандолина, мандолаДеан Шкартов – хармоника, сајзерДушан Кировски – гитараПеро Сарџоски – кавал, џембеВладимир Мартиновски – тамбури, удиралкиЃорѓе Јовановиќ – усна харфа, ефектиКруме Стефановски – кахонТома Димовски – деф „ВИС Тркалезна маса” е група настаната во рамките на четириесетмесечниот поетски маратон „Астални проекции”. Составот обединува писатели, музичари и уметници со различни уметнички искуства, сплотени околу меракот за импровизирана музика, настаната во спонтан дијалог со книжевноста и со омажи на значајни уметници и писатели (Дејвид Боуви, француски надреалисти, Блаже Конески, Лилјана Дирјан). Покрај многубројните концерти во рамки на „Астални”, ВИС Тркалезана маса настапувал на неколку манифестации: Денови на европската култура, Радио Слободно Скопје, АртАреа. Проектот „Песни и звуци од чудната шума” е поттикнат од новиот бран на актуелната продукција на поезија за …

Баже

од Владимир Лукаш Еден ден си излезе од јајце бело едно патковидно цицалче смело. Рече „Здраво!“ и в река се шлапна откако претходно црвче си лапна. Со тело на видра и глава на патка, беснее в река, а на копно се матка. Се вика клунар, но го викаат Баже. Да чуеме што тој има да ни каже: „Од Австралија сум и баш сум фин, еве, прашајте кој било Абориџин. Познат сум и под името платипус и сакам да јадам глисти со кускус. На полно инструменти знам да свирам и со бумеранзи вешто си жонглирам. Со сите се дружам, не сум лутко, а најдобар другар ми е бувот Утко. Ми беше драго, но сега одам в сон, имам состанок со еден клунест слон“. Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy. Од истиот автор: Творчето Смрдливко Гнездо од алги Песна за мојата песка Братство и единство Магарешка песна 100.001-та песна Ав, австралиска песна Капка Клукчо Духот Плух Балада за паунот далтонист Безболна песна Вљубени хиени Љубовна караница Желка на елка Сон, слон и балон Дилема Ало Јамболијава …