Шумопедија
Напиши коментар

Алосаурус

Алосаурусот бил вид на месојаден диносаурус од родот на тероподите. Се смета за еден од најкрволочните диносауруси од периодот Јура. Бил многу голем и тежок, но се движел брзо и лесно, исправен на задните нозе, додека предните нозе и големите челусти му служеле за лов. Задните нозе исто така ги користел при ловот. 

Fred Wierum
CC-BY-4.0.

Значење на името: Чуден гуштер

Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Јура (пред 156-145 милиони години)

Исхрана: карнивор (месојад) 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s