Шумопедија
Напиши коментар

Апатосаурус

Апатосаурусот бил џиновски диносаурус од родот на сауроподите, заедно со диплодокусот и брахиосаурусот. Бил хербивор, што значи дека се хранел со растенија. Се движел на четири нозе, а долгиот врат, како на жирафа, му овозможувал да ги досегне лисјата и од највисоките дрвја.

Кога влегувал во длабока вода, главата му останувала над површината.

Значење на името: Лажлив гуштер

Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Јура (пред 156-151 милиони години)

Исхрана: хербивор 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s