Шумопедија
Напиши коментар

Деиноникус

Деиноникусот бил диносаурус од родот на тероподите, кој имал пердуви како птица и клунеста уста. Името деиноникус (Ужасна канџа) му доаѓа од големата канџа во форма на срп што ја имал на вториот прст на задните нозе. 

Се движел на двете задни нозе, а и задните и предните нозе му служеле за лов. Во силните челусти имал околу 60 остри заби. 

Негови блиски роднини биле микрорапторот и велоцирапторот.

Emily Willoughby
CC-BY-4.0.

Значење на името: Ужасна канџа

Период во кој живеел: Мезозоик, Рана Креда (пред 118-110 милиони години)

Исхрана: карнивор (месојад) 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s