Шумопедија
Напиши коментар

Диплодокус

Името диплодокус (што значи Двојна гранка) го добил по големата пршленеста опашка со која се бранел од диносаурусите-грабливци. Инаку, тој е џиновски диносаурус од родот на сауроподите, многу сличен на брахиосаурусот и апатосаурусот.

Fred Wierum 
CC BY-SA 4.0

Значење на името: Двојна гранка

Период во кој живеел: Мезозоик, Доцна Јура (пред 156-151 милиони години)

Исхрана: хербивор 

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s