Day: 12th Јули 2020

Баже

од Владимир Лукаш Еден ден си излезе од јајце бело едно патковидно цицалче смело. Рече „Здраво!“ и в река се шлапна откако претходно црвче си лапна. Со тело на видра и глава на патка, беснее в река, а на копно се матка. Се вика клунар, но го викаат Баже. Да чуеме што тој има да ни каже: „Од Австралија сум и баш сум фин, еве, прашајте кој било Абориџин. Познат сум и под името платипус и сакам да јадам глисти со кускус. На полно инструменти знам да свирам и со бумеранзи вешто си жонглирам. Со сите се дружам, не сум лутко, а најдобар другар ми е бувот Утко. Ми беше драго, но сега одам в сон, имам состанок со еден клунест слон“. Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy. Од истиот автор: Творчето Смрдливко Гнездо од алги Песна за мојата песка Братство и единство Магарешка песна 100.001-та песна Ав, австралиска песна Капка Клукчо Духот Плух Балада за паунот далтонист Безболна песна Вљубени хиени Љубовна караница Желка на елка Сон, слон и балон Дилема Ало Јамболијава …