Шумопедија
Напиши коментар

Клунар

Клунарот е полуводено животно, цицач јајценосец, еден од ретките видови цицачи што несат јајца. Живее во Австралија и Тасманија.

Клунарот има мазно казнето тело, клун сличен на патка, и еден вид пераи на нозете, со кои лесно плива. Подвижен и брз е во вода, но е бавен на копно. Копа живеалишта (тунели со повеќе отвори) под нивото на водата, на речните крајбрежја обраснати со дрвја. Женката-клунар пак ги несе јајцата во дупка кој се наоѓа блиску до вода. 

Клунарите се хранат со инсекти и мали водени животни. 

Фотографии: Creative Commons 4.0 International3.0 Unported2.5 Generic2.0 Generic and 1.0 Generic license.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s