Month: м.г

Пајо Авировиќ со стихозбирката „На погрешната страна“ – кандидат за наградата „Браќа Миладиновци“

Стихозбирката „На погрешната страна“ од Пајо Авировиќ, првото издание на Чудна шума, е кандидат за наградата „Браќа Миладиновци“ што ја доделуваат Струшките вечери на поезијата.

Маче на облаче

од Ванчо Полазаревски Што бара Блеки, црново маче на облаче? Ококорено, му се плаче, изморено, со раче, канџи стега, нема каде да бега. Маче го личи качено на каче, на облак вака качено, му се има смачено. Како дојде така да плови, информација ни даде кучето од комшиите Попови. „Рипаше Блеки, по обичај и по покриви, со мижење и вчас се најде на облак во движење.” Што ќе прави сега? Ќе вози облак, нема каде да бега. Ќе пои пустини со весел дожд, бедуините ќе му подарат од урми брош. Ако види осамен цвет, пет-шест капки… и ете ти – букет. Па ќе фати чадор за рачка, ќе атерира лесно ко мачка. Илустрација: Наташа Костовска Од истиот автор: Гатанки чудни за деца будни (1) Гатанки чудни за деца будни (2) Гатанки чудни за деца будни (3) Гатанки чудни за деца будни (4) Гатанки чудни за деца будни (5) Гатанки чудни за деца будни (6) Гатанки чудни за деца будни (7) Проф. д-р Апри-ли-ли-ли Бара Еден був рече „Уф“ Модна ревија Камила на море Желката џогира …

Брканица

од Владимир Лукаш Еден многу лут патор бркал плашлив алигатор низ мочуришта и ниви низ плантажи со киви низ расцутени сливи низ реки и тротоари низ иднини и мемоари низ гнезда и мравјалници низ дамки и пералници низ терцени и катрени низ романи и поеми низ ѕвезди и планети низ шарени палети низ филџани со какао низ Јамајка и Макао низ фризури и трепки низ полиња со репки низ клучалки и цевки низ камчиња и тревки  низ училници и игротеки низ аптеки и видеотеки низ дувачки инструменти низ копчиња и патенти го бркал ли го бркал ожеднел и вода сркал му се приспало и заспал и раскошен сонил бал а на балот еден алигатор танцувал со еден патор! Дизајн/илустрација: Чудна шума; користени ресурси: Freepik, Vecteezy. Од истиот автор: Творчето Смрдливко Гнездо од алги Песна за мојата песка Братство и единство Магарешка песна 100.001-та песна Ав, австралиска песна Капка Клукчо Духот Плух Балада за паунот далтонист Безболна песна Вљубени хиени Љубовна караница Желка на елка Сон, слон и балон Дилема Ало Јамболијава се продава? Време е …

Наскоро: „Езеро“ од Тадеј Голоб

Оваа есен, во издание на Чудна шума ќе излезе македонскиот превод на романот „Езеро“ на словенечкиот писател Тадеј Голоб. „Езеро“ (2016) е првиот словенечки крими-роман. По огромната популарност на романот, во 2019 година направена е и истоимената ТВ-серија, прва крими-серија во Словенија. Ја крена главата и погледна во водата што беше замрзната по краевите. Од мразот се подаваше нешто бело. Толку бело што во вечерниот мрак изгледаше вештачки, пластично, како рака на изложбена кукла. Кој би фрлил пластична кукла од излог в река, си помисли. Тарас Бирса, виш криминален инспектор од полициската управа во Љубљана, на новогодишната ноќ, се враќа од скијање на Вогел. Додека се пробива низ снежната бура кон дома, наидува на една девојка која во реката нашла непрепознатлив труп на млада жена. Која е жртвата? Кој е убиецот? Дали злосторството го извршил некој лудак или непознатата е жртва на заговор? Како да се најде сторителот ако не се знае која е жртвата? „Езеро“ е крими роман кој ги помести границите на популарната фикција во рамки на словенечката книжевна сцена, успеа да заинтригира …