Песни, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Неразделни другари

од Марта Чупевска

Другари од раѓање
Не се делат
Ни за спиење
Сè прават во пар
Ако едниот прв заспие,
Другиот му е скар.
 
Заедно јадат
Цвеќиња вадат
Заедно се капат,
Неделава веќе третпат.
 
Но денот дојде
В градинка да се појде
Детето слончето го гушна
Му шепна „Те сакам“
Не знаејќи дал го слушна.
 
Во градинка беше сосем умен
Со мислите кај слонот гумен
Зошто мора да пораснеме,
И другарчиња да надраснеме?
 
Кој ли сега ќе ме гушка,
Ветрот лисја кога шушка?
Кој ли стрпливо ќе чека
Да му прочитам цела библиотека?

Илустрација: Бојан Ивановиќ


Од истата авторка:

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s