Раскази, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Мадам Месечина

од Долорес Атанасова – Лори

Еве вака, како вечерва со полна месечина, Исидора и Андреј лежеа на големата трамбулина во дворот на баба им и дедо им. Исидора беше големата сестра, Андреј беше малиот брат, и двајцата живееја во војна и мир. Деновите ги поминуваа во бркање и бегање еден од друг. Навечер потпишуваа примирје оти двајцата се плашеа да спијат сами; ѕидовите се полнеа со сенки од  дрвјата на ветрот и изгледаа како чудовишта што доаѓаа да живеат во нивната соба.

Но, да се вратиме на ноќта како оваа, со полна месечина; Исидора и Андреј лежеа на големата трамбулина во дворот на баба им и дедо им и гледаа во небото полно ѕвезди што трепкаа и тивко се движеа по ноќното небо. Исидора ја забележа сивата светлина на месечината како се појавува од зад планината. Го потчукна Андреј по рамото:

– Види ја, види ја месечинана! Уау! Колкава е!

Андреј, кој не престануваше да се мрда те лево те десно, не ѝ обрна внимание.

Исидора, на која ѝ се лошеше од брановидното движење на трамбулината од мрдањето на Андреј, подвикна:

– Престани да преташ, ко црви да имаш…

Андреј се смири и се загледа во месечината, која со својата полна големина се тркалаше по грбот од планината. Исидора и Андреј можеа да се заколнат дека се слушаше како планината крцка под тежината на месечината.

А месечината, месечината отмено и елегантно отскокна од грбот на планината и се нурна во небото полно ѕвезди. Нејзиното мазно лице и сива светлина ја засенуваа убавината на другите небесни тела.

Исидора и Андреј, обземени од убавината на Мадам Месечина, не ни забелeжаа како едно мало, растегнато, црно облаче ѝ се доближува на Мадам Месечина и застанува точно пред неа. Мадам Месечина изгледаше како да ѝ пораснале мустаќи.

Исидора и Андреј можеа да се заколнат дека ги слушаат ѕвездите како се кикотат.


Илустрација: Em Ellephantski


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s