Гатанки
Comment 1

Гатанки чудни за деца будни (12)

од Ванчо Полазаревски

1.
Ко куршум мина 
птица, чуден сој.
Не случајно се вели:
„Брз е тој, како...“
(кликни тука за одговорот)

2.
Летам ноќе,
не сум баш убав,
не сум ниту ѕвер
и затоа не е фер,
штом ме видат
да викнат „блјак“ -
кога сум обичен мал...
(кликни тука за одговорот)

3.
По цел ден летка,
скока како жапче
од дапче на дапче
и се вика...
(кликни тука за одговорот)

4.
Шумска кума
со сто ума.
Да се надитрува
со неа, бог да чува,  
никому не му стиска,
оти таа е – кума...
(кликни тука за одговорот)

5.
Кога најбргу
се расте,
зиме или лете?
Или, кога си мало...
(кликни тука за одговорот)

Designed by Freepik


Од истиот автор:

1 Коментар

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s