Млада шума, Списание „Чудна шума“
Напиши коментар

Еманципирана жирафа

од Марта Чупевска

Висока до облаци
Стои, џвака, молчи
Порачува пијалаци
Со цевка шмука, мраз си толчи
Вита става
Долги трепки
Нане си достава
Ајстиво е цепки.
Во еден миг орелот долета
Изненаден извика: Виолета!?
Веднаш прибери се
И жирафски работи прави
На ваков живот заборави.
Вики од високо го погледна,
Со цврста става наследена,
Лимончето го боцна
И му порача: 
Гитла дур не е доцна!

Илустрација: Маргарита Поповска


Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s