Новости, Читална
Напиши коментар

Кон „Кучето што мјаукаше и мачето што џавкаше“

Нежна истост на една различност

Хируршки прецизен и компактен е овој производ на нашата фантастично плодна, писателка Билјана Црвенковска, сликовницата „Кучето што мјаукаше и мачето што џавкаше“.

Реалноста на една болна различност нежно и мошне впечатливо Црвенковска, заедно со прекрасниот цртеж на уметницата Сања Симовска, ја води кон нејзино разрешување – пријателство и другарување на мачето Мони, кутрето Бо (тие најпривлечни миленичиња за најмладите) и девојчето Ема, кои поради својата различност од своите блиски доживуваат непријатни моменти и се принудени да го напуштат своето опкружување.

Убеден сум дека нивното џавкање и мјаукање преку ова сликовница далеку ќе се чуе и со својата едноставна максимална позитивност ќе се врежи во свеста на најмладиот, но и најкревкиот наш читател.

Приказната уште во самиот почеток е ослободена од баналност и од стапицата да биде патетична и поучна на еден професорски начин, што само по себе укажува на нејзината целосна и детална осмисленост.

„Кучето што мјаукаше и мачето што џавкаше“ е уште една шармантна приказна која ќе ги збогати библиотеките на нашите најмлади читатели.

Вакви сликовници, особено со, повторно ќе укажам, оригиналност, едноставност, шарм, минуциозност и ниту еден збор кој може да ја оптовари приказната како вишок, навистина ретко излегуваат кај нас, како производ на домашен писател, што уште повеќе ја збогатува нејзината вредност.


Ванчо Полазаревски


Повеќе за книгата ТУКА

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s