Изданија, Илустрирани книги за деца, Книги за деца, Сликовници
Напиши коментар

Ута од планините

Ова е приказната на едно храбро девојче со големи соништа да се искачи на највисоките врвови на светот. Приказната на Фљутура, која со своите волшебни очи како две ѕвездички го осветлуваше светот околу неа. Со промената на годишните времиња, таа облекуваше фустанче во боите на тоа годишно време и секогаш со насмевка ги поздравуваше бескрајните убавини на природата. Нејзиното име значеше „пеперутка“, но нејзиниот сакан дедо ја викаше Ута и таа го задржа тоа име до денес. Со него стана позната низ целиот свет.  

Во мај 2017 г. Ута стана првата жена од албанска националност што се искачи на Монт Еверест, на 8.848 метри. До 2020 година таа искачи пет врва над 8.000 метри и нејзината цел е да продолжи да се искачува на преостанатите 14 врва над 8.000 метри и да шири позитивна енергија на луѓето од целиот свет.

УТА ОД ПЛАНИНИТЕ – на Тефта Кељменди и Катерина Николовска

цена: 400 ден.


Онлајн нарачки:


Возраст: 4+


Тефта Кељменди – „Ута од планините“

Илустрации: Катерина Николовска

Превод од албански јазик: Алида Муча

Категорија/жанр: Книги за деца; сликовница

Едиција: Различни и прекрасни

Формат: 231 х 205 мм

Повез: мек

Број на страници: 44

ИСБН: 978-608-4938-14-9

Година на издавање: 2021

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s