Изданија, Книги за деца, Романи за деца
Напиши коментар

Застани на небото

Цел живот ја слушаше изреката дека орелот го избира ловецот со орли. Тоа го сакаше. Сакаше нејзиниот орел да дојде кај неа. Да ја избере неа.

Против сите традиции е Ајсулу да дресира орел, бидејќи кај казашките номади само мажите смеат да ги летаат. Но, сѐ се менува кога Ајсулу открива дека брат ѝ, Серик, криел оти криви со ногата, нешто што му ја става во опасност не само иднината на главата на семејството туку и животот.

Кога нејзините родители заминуваат да бараат лек за Серик во далечна болница, Ајсулу е присилена да живее со нејзиниот страшен чичко и нејзината чудна стрина, а притоа потајно се грижи за орле. За да го спаси брата си и да не дозволи нејзиното семејство засекогаш да го напушти номадскиот живот, Ајсулу мора да ја стекне довербата на својот орел и да се избори за своето право да го лета. Попатно, открива дека семејство се луѓе кои се одбираат, дом е место што се гради, а надеж е нешто со пердуви.

Добитник на Наградата на генералниот гувернер на Канада за литература за млади (Governor General’s Literary Award) за 2019 година.

ЗАСТАНИ НА НЕБОТО – роман на Ерин Боу

цена: 350 ден.


Возраст: 10 – 12


Ерин Боу – „Застани на небото“

Превод: Диана Николовска

Илустрација на корица: Катерина Николовска

Категорија/жанр: Книга за деца; роман

Едиција: Од шумите на Канада

Формат: А5

Повез: мек

Број на страници: 300

ИСБН: 978-608-4938-17-0

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s