Изданија, Проза, Романи
Напиши коментар

Кармила

„Кармила“ е култно дело на вампирската фикција, книгата што го инспирирала Брем Стокер да го напише „Дракула“.

„Кармила“ е готска новела од 1872 година од ирскиот автор Џозеф Шеридан Ле Фанју. Првобитно објавена како серијал во „Темносино“ (1871-72), приказната ја раскажува млада жена којашто ја демне женски вампир по име Кармила, изразувајќи романтични желби кон протагонистката.

Приказната е честопати антологизирана и многупати е адаптирана за филм и други медиуми.

КАРМИЛА – Џозеф Шеридан Ле Фанју

цена: 275 ден.


Џозеф Шеридан Ле Фанју – „Кармила“

Жанр: роман; готска новела; вампирска фикција

Едиција: Страшна шума

Формат: А5

Број на страници: 88

Повез: мек

ISBN: 978-608-4938-16-3

Година на издавање: 2021

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s